Free maturity Scan!

Column

Hollands glorie en
de
toekomst

bron: NMT Magazine

Absolute wereldklasse. Dat is het gevoel dat overblijft nadat, met de expertise van Boskalis en de snijkopzuiger MASSHOUR (‘96!) van Royal IHC, de Ever Given werd losgetrokken. Juist toen het spannend werd en de hele wereld meekeek.

Dit succesnummer toont de reikwijdte van onze Nederlandse Maritieme Industrie. Met hoogwaardige kennis en nuchterheid verleggen we grenzen en creëren we kansen. Ondernemerschap en innovatie versterken elkaar.

Die reikwijdte brengt als ondernemer leuke verrassingen met zich mee. In het buitenland op een beurs onbekende Nederlandse bedrijven ontmoeten waar je volop aansluiting mee maakt. Of onverwachte partnerschappen aangaan om markten te veroveren of innovaties te ontwikkelen.

Net als samen een schip bouwen, met tientallen co-makers tegelijk. Dat doen ze in het buitenland ook samen. En als ik afga op orders die recent gegund zijn aan Noorwegen of Turkije, en dus aan Nederlandse werven voorbij gaan, dan werken ze daar zelfs beter samen dan wij. Of in ieder geval met meer concurrentiekracht.

Kortom, onze onderlinge samenwerking moet beter. Met meer ondernemerschap en innovatie. Hoe organiseren we dat? Het Maritieme Masterplan 2030 is een mooie aanleiding en verschillende voorlopers geven het goede voorbeeld. Zoals in Noord- Nederland waar daadkracht en visie tot gezamenlijk resultaat leidt. Samenwerking, de toekomst van Hollands Glorie.

___

Ronald de Vries,
Co-owner Floorganise en bestuurslid NMT