Free maturity Scan!

Floorganise wint R&D project
voor procesinnovatie

Zwolle - Het Nederlandse Floorganise BV gaat in 2021 drie Amerikaanse defensiewerven ondersteunen met digitale innovatie om productie-logistieke planning en beheersing te vereenvoudigen en efficiënter te maken. Het gaat om Austal USA, Fincantieri Marinette Marine en Philly Shipyard. Het besluit werd eind november bekendgemaakt door het National Shipbuilding Research Panel (NSRP), een belangrijk Amerikaans orgaan dat onderzoek en ontwikkeling van de Amerikaanse defensiewerven coördineert.

Het project wordt uitgevoerd samen met Shipconstructor USA, een leverancier van engineeringsoftware voor de scheepsbouw met een groot marktaandeel in Noord-Amerika. Centraal in het project staat het automatisch genereren van een detailplanning voor de bouw van het schip waarin de volgorde van samenstellingen, budgetten, allocaties, tijdslijnen en doorlooptijden automatisch gegenereerd wordt uit de engineeringsinformatie (metadata) op onderdeelniveau. Om van daaruit de projectplanning te voeden, de werkvloer aan te sturen, ERP-systemen te voeden met verbruiken en projectresultaat en toekomstig projectverloop continu te volgen.

"Als spin-off van één van Nederlands grootste scheepsbouwers hebben we scheepsbouw en vooral ook de digitale innovatie van het scheepsbouwproces in ons DNA zitten. Het is mooi dat onze expertise en de resultaten die we voor onze klanten realiseren ook in het buitenland worden opgemerkt’’, zo vertelt Ronald de Vries, managing partner van Floorganise B.V.

"Wat wij zien in de scheepsbouw is dat het heel vaak misgaat met projectbeheersing. In onze analyse heeft dat te maken met de beperkte detailgraad die wordt toegepast in de planning. Vooruitkijken in de tijd en het signaleren van risico’s of het ontwikkelen van efficiency gaat allemaal heel moeizaam als je niet verbijzondert, detailleert en integraal naar planning kijkt. Met soms wel 50.000 taken in een project lukt het niet meer om de planning actueel te houden met het handje terwijl onze scheepsbouw specifieke software dit wel kan. Daar zit de winst die we bieden voor het tijdig signaleren van projectrisico’s’’, weet De Vries. 

Patrick D. Roberts VP Sales & Operations van SSI USA herkent in dit project de mogelijkheid om te laten zien hoe werven naar een volgend prestatieniveau worden gebracht. "Dit project biedt ons de unieke kans om te laten zien hoe krachtig de impact van onze innovaties en oplossingen zijn om het digitale bouwproces voor zowel Amerikaanse defensie als commerciële werven naar een hoger plan te brengen als ze in combinatie worden ingezet’’.

In Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan een Maritiem Masterplan, waarin de sector zichzelf uit de crisis innoveert richting 2030. Het doel is om in dat jaar een complete emissieloze maritieme sector te hebben en door de technologie die dan ontwikkeld is, wereldmarktleider te zijn op het gebied van duurzame scheepsbouw en scheepsvaart. De Vries vult aan; "dit is een ambitieus doel dat we van harte onderschrijven en waar we vanuit Floorganise ook aan willen bijdragen. Maar wat wij missen in deze opgave is het bewustzijn rondom het huidige niveau van procesprestatie in de Nederlandse scheepsbouw. Er wordt nauwelijks aan procesinnovatie gedaan en regelmatig falen projecten of zelfs werven door gebrek aan voldoende projectbeheersing. Ook de efficiëntie ontwikkelt zich niet of nauwelijks terwijl het buitenland volop investeert. De best practices liggen voor het grijpen en toch staat dit onderwerp stil. Nederlandse werven zouden procesinnovatie jaar op jaar in hun strategie moeten vertalen. Dit Maritieme Masterplan biedt daar wellicht een goede aanleiding voor.’’

Het R&D project in Amerika start aan het eind van het eerste kwartaal in 2021 en loopt door tot het eind van het jaar. "We hebben er veel zin in en kijken er naar uit de opgehaalde inzichten ook voor de Nederlandse sector in te kunnen zetten’’ beëindigt De Vries.

About SSI

SSI makes it easy to solve the shipbuilding industry’s unique challenges by empowering shipbuilders to focus on the business of shipbuilding. SSI lives and breathes the rapidly evolving technologies that define the future of shipbuilding and understands how to implement them specifically for shipbuilders. By working with shipbuilders to solve their business challenges with technology, SSI gives them the power to concentrate on what they do best – shipbuilding. www.SSI-corporate.com

About NSRP

The National Shipbuilding Research Program (NSRP) manages and focuses national shipbuilding and ship repair research and development funding on technologies and processes that will reduce the total ownership cost of ships for the U.S. Navy, other national security customers and the commercial sector and develop and leverage best commercial and naval practices to improve the efficiency of the U.S. shipbuilding and ship repair Industry. NSRP provides a collaborative framework to improve shipbuilding-related technical and business processes.

About Floorganise

Floorganise BV is a spin-off of one the Netherlands’ largest shipyards and the developer of the Shipbuilding Production Execution System Floor2Plan. Floorganise serves a worldwide client base with digital innovation for shipbuilding operations. Next to enhanced production planning and control, solutions are aimed at shop floor control, time tracking and progress reporting. New build as well as refit or repairing yards are served.

Copyright images Austal USA